alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Tunis – šta sve treba da probate

DSC_0505Tunis godišnje poseti sedam miliona turista. Ja sam ga posetila nekoliko meseci nakon političke revolucije 2011. Bilo je to fenomenalno instant putovanje, tokom koga smo za pet, šest dana obišli Sus i Hamamet, Sidi Bu Said, El Džem, Matmatu, Tozer, Port El Kantaui…

Žao mi je što tada nisam pisala blog, dok su još bili sveži doživljaji iz Kartagine, iz beduinskog sela, sa katamarana, iz dela Sahare u kome su snimani Ratovi zvezda… i dok sam u nosu još jasno osećala slatkasti miris jasmina.

Ipak, napisla sam dve kraće reportaže za MONDO, čije delove sada prenosim.

tunissaharaUkoliko ste se odlučili da već ovog leta “date šansu” demokratskom Tunisu, onda sigurno znate da viza (za građane Srbije) nije potrebna, kao ni vakcinisanje, da bi trebalo da pijete flaširanu vodu, da Tunis i Srbija pripadaju istoj vremenskoj zoni, da je zvaničan jezik arapski, ali da skoro svi govore francuski i engleski, da je dozvoljeno uneti 200 cigareta i litar alkoholnog pića, da muslimani čine 98 procenata tamošnje populacije, da je struja jačine 220 volti i da je davanje bakšiša tradicija.

Tunis o kome nećete pročitati u informatoru za turiste

Poslednjih godina Tunižani se sve više vraćaju islamu, ali bez obzira na to, ne gaje netrpeljivost prema ljudima druge vere. Ipak, to ne znači da hrišćani sasvim slobodno mogu da izlaze sa ondašnjim devojkama u paru. Javno grljene i ljubljenje sa arapkinjama zaboravite, ako ne želite nevolju. Prvo što će svi pomisliti je da se ona bavi prostitucijom, koja je u ovoj zemlji veoma zastupljena, i onda će preispitivati oboje.

Domaćem stanovništvu nije čak dozvoljeno da sa turistom uđe ili boravi u hotelskoj sobi, mada se ovaj zakon ne poštuje toliko rigorozno.

Ali su zato veoma rigorozni kada su narkotici u pitanju. Ako vas neko prijavi da ste koristili čak i marihuanu, a njegova tvrdnja se obistini, čeka vas zatvorska kazna, a među građanima Tunisa ima primera da su zbog ovog prekršaja izbačeni sa fakulteta. Za dilovanje minimalne količine droge sledi zatvor i do tri godine. Pa vi vidite šta ćete.

U svakom slučaju, u Tunisu, državi čija se istorija proteže 3.000 godina u prošlost, ima sasvim dobre zabave i koja je sa ove strane zakona.

DSC_0485

Džaba letovanje ako ne jašete!

* sada shvatam da je ovo bio dvosmislen naslov 🙂

Ako se ovog leta zaputite na odmor u Egipat ili Tunis, pustinja bi trebalo da bude vaša nezaobilazna destinacija.

Jahanje kamila u Sahari je zaista specifičan doživljaj, a oni koji su imali priliku to da probaju u ove dve afričke zemlje saglasni su u oceni da je mnogo prijatnije to činiti u Tunisu, gde pustinja čini 40 odsto teritorije.

Još ako ste smešteni u gradu Duzu ili Tozeru, gde je Sahara praktično na dohvat ruke, nema opravdanja da se “pustinjskom lađom” ne otisnete preko pustinjskog mora makar na sat vremena.

Toplota ili strah nikako ne treba da budu prepreka.

Vazduh je savršeno suv i čovek se na 50 stepeni u pustinji oseća prijatnije nego na 35 stepeni na obali mora. Međutim, u njoj se može dehidrirati, pa je potrebno piti velike količine vode. To obavezno ponesite kada idete na jahanje kamila, kao i starije i udobne stvari.

DSC_0659

Na licu mesta ćete dobiti adekvatnu laganu haljinu i od marame će vam biti vezan turban. Deo te marame bi valjalo da stavite preko lica, čak iako ste se prethodno namazali kremom sa visokim zaštitnim faktorom.

Sami odaberite šta ćete obuti, ali imajte u vidu da je pesak toliko sitan da će ćete ga osetiti pod zubima, pa i u donjem rublju. Sitan saharski pesak završiće i u vašim satovima, mobilnim telefonima, foto aparatima i kamerama, zato je bolje da ništa od toga ne ponesete na jahanje.

Znamo, biće vam žao što nemate uspomenu na ovih zabavnih sat vremena jahanja, ali jednostavno se prepustite uživanju u jedinstvenom obilasku pustinje. Sahara je puna iznenađenja i izazova.

Tek pošto ste se opremili i raspremili, na red dolaze kamile. U prvom momentu će vam delovati zastrašujuće, zati priđite im polako. Ukoliko imate mogućnost, izaberite belu – one su ređe, a samim tim i skuplje. Cena im oko 2.500 evra.

DSC_0692

Da se popnete na “pustinjsku lađu” pomoćiće vam kamilovoci, vaši domaćini i vodiči kroz Saharu. E sada dolazi najinteresantniji deo, koga se mnogi uplaše. To je ustajanje kamile, koja najpre podigne zadnji, pa prednji deo tela.

Spremite se za ljuljanje i truckanje, posmatranje nepreglednih dina od svetlucavog sitnog peska. Pored vas će projahati i beduin na konju, koji vam obučeni potpuno u crno neće odavati sigurnost i verovatno ćete se prisetiti nekih likova iz filma. To ostavljamo vašoj mašti na volju.

Kada zamaknete u pustinju cela grupa će napraviti malu pauzu. Nećete još valjano ni sići sa kamile, a pred vama će se stvoriti lokalni kamilovoci, koji nude svašta na prodaju, uključujući i fotografisanje s ljupkom pustinjskom lisicom ili sokolom. Mirno ih odbijte i nikako ne pokušavajte da bežite nazad, jer bi trebalo dosta da pešačite po užarenom suncu.

Lezite na pustinjski pesak i opustite se, makar i po cenu da vam pesak bude po celom licu i telu.

Kako se vaša pustinjska avantura bude približavala kraju i momenat silaska s kamile, biće vam žao što je vašoj avanturi kraj. I bez obzira na stresne moment složićete se u oceni da ceo doživljaj vredi svake pare!

tunis

_______________________

Da li bih ponovo išla u Tunis? Iskrena da budem nisam ljubitelj pasivnog odmora, tako da me pristupačan all inclusive ne privlači posebno. IPAK ima toliko zanimljivih stvari koje treba videti, tako da ukoliko me pitate da li vredi posetiti Tunis, odgovor je: SVAKAKO! Zbog jahanja kamila, zbog vožnje pustinjom i predivnog peska, zbog zanimljive hrane, zbog predivne oaze…

Advertisements

One comment on “Tunis – šta sve treba da probate

  1. jo.jo
    19. July 2014.

    Bila sam u Susu prosle godine, ali nisam zelela da jasem kamile. Meni je zao tih zivotinja

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20. April 2014. by in Entertainment, My Work and tagged .

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: