alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

5 sličnosti između online novinara i profesionalnih tenisera

Novinari informativnih portala moraju da budu jednako dobri na svim “podlogama”, ne igraju na vreme, već na klikove, na terenu su sami i ne znaju uvek ko će im biti naredni “protivnik”, a treba da budu spremni na promenu termina igranja sada i ovde.

tennis3

 

Ni sama ne znam zašto su moji roditelji kada sam bila mala želeli da treniram baš tenis, mada ja sredinom devedesetih nisam pokazivala preveliko interesovanje za taj sport. Umesto tenisa odabrala sam odbojku, a posle sportsko novinarstvo. Ono me je nekako ponovo odvelo do belog sporta.

Kako u novinarstvu, tako i u tenisu, upoznala sam najrazličitije likove i shvatila da im se opis posla suštinski poklapa. U mnogo čemu, osim u bankovnom računu.

1. Mora da bude dobar na svim podlogama, mada ima svoju omiljenu

Svaki teniser ima svoju omiljenu podlogu i onu koja najviše odgovara njegovom stilu igre. Isto tako i online novinar ima afinitete ka pojedinim temama i najbolje poznaje određenu oblast. Međutim, ni jedan ni drugi nemaju mnogo izbora: treba da “igraju” na svim podlogama i konstantno budu što uspešniji, kako bi njihov konačan plasman bio dobar.

2. Ne igra na vreme, već na rezultat

Pravila su jasna: pobednik je onaj koji prvi osvoji šest gemova i tako u dva (tri) dobijena seta. To nekada može da traje 11 sati i 5 minuta, a nekada samo 28 minuta i 20 sekundi. Nema sudije da svira kraj.

Isti je slučaj sa tekstovima (mada je preciznije reći kontent): objavljuje se u zavisnosti od toga koliko ima zanimljivog sadržaja bilo to 500 ili 15.000 karaktera, bila jedna ili pet vesti plus fotografije, video klipovi… Na kraju dana najveće merilo uspeha su klikovi.

U novinama ili na televiziji novinari imaju određeni broj karaktera, odnosno minuta i nekada im je polazna tačna bude da popunite taj prostor. Novina ne sme da izađe bela, niti tv program da bude crn.

3. Na terenu je sam, bez trenera

Znate već da tokom meča nije dozvoljeno da se teniser konsultuje sa svojim trenerom, pa čak i kada ovaj sedi u boksu. Situacija u online novinarstvu nije identična, ali često se dešava da je zbog dinamike posla novinar ujedno i sam sebi urednik, lektor i foto dokumentarista, odnosno da nema vremena da se konsultuje sa urednikom. Najčešće sam mora da se snađe u određenoj situaciji i da deluje u trenutku.

4. Nikada ne zna ko je naredni protivnik, mada zna ključne rivale

Poput tenisera koji “igra svoju igru”, bez obira na to ko mu je protivnik (ha, koliko puta ste čuli ovu floskulu?!) i tada je najuspešniji, ali mora da bude spreman da se prilagodi svakom rivalu pomalo i da to učini odmah.

Sa ključnim rivalima je do sada odigrao mnogo mečeva i sa njima nema mnogo iznenađenja. Isto je sa glavnim temama kojima se bavi određeni novinar. Bez obzira što su zahtevne, on je u materiji i uvek je spreman za njih jer ih konstantno prati. Kada se susretne sa saogovrnikom zna već njegovu “istoriju” i pitanja se sama ređaju.

Međutim, za manje poznate protivnike, odnosno teme u koje su novinari slabije upućeni, potrebno je bolje se spremiti i upravo one mogu da koštaju živaca, vremena i da na njima se češće polome zubi.

5. Mora da bude spreman na promenu termina igranja odmah i ovde

Ako pratite tenis sigurno ste čuli: “proveo sam ceo dan u klubu, čekajući meč, pa su me onda pomerili na teren 12“. Isto tako novinaru može da se dogodi da tokom celog dana nema nikakvih vesti, da mora da se dovija na razne načine (trenira sam). I onda odjednom PAF! zemljotres, iznenadna smrt, eksplozija bombe, pad aviona, smena trenera…

Nije bitno koliko je sati – vest što pre treba da bude objavljena. Ne čeka se naredno izdanje, ne čeka se prva sledeća informativna emisija (televizije samo u veoma bitnim situacijama prekidaju program, eventualno puštaju kajron).

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 31. July 2014. by in Journalism.

Tweets by @alex5rovski

Instagram/alex5rovski

O čemu govorim kad govorim o ljuljanju. 
Mnogi su me pitali kakav je osećaj ljuljati se na 2.600m nadmorske visine, leteti iznad nepregledne provalije, okružen fenomenalnom prirodom. Pitali su me i da li sam se plašila, 
koliko sam bila osigurana, zašto nisam stavila GoPro kameru… “Dva puta sam se ljuljala i još bih da nije bila gužva.” U taj moj lakonski odgovor stalo je sve. 
To je jedan od onih prelomnih momenata kada naprosto napravite iskorak, kada ignorišete strah. Kada se pustite. Kada verujete na prvom mestu sebi i svoj intuiciji. Mada nam najčešće ne izgleda tako, ona nas nepogrešivo vodi ka onome što mi istinski jesmo. 
Zato nisam imala potrebu da snimam prizor oko sebe, jer taj snimak nikada ne bih ponovo pogledala. Za mene je potpuno dovoljan taj trenutak, sećanje kako je do njega došlo i otkud ja čak u dalekom Ekvadoru. 
Taj osećaj treba da doživite, ne vredi da gledate na tuđim snimcima. Kao i sve drugo u životu. 
#alex5neverstops #ecuador #travelgram Zovu ga Mali Beč, ali meni je od Beča prijatniji.
Secesija mu je dala toplinu, a viševekovno bitisanje na granici oštar karakter.
S ponosom nosi ime po reci koja više i ne protiče kroz grad.
Nije najveći i najrazvijeniji grad čak ni u Rumuniji, ali na svom kontu ima upisano: prvi grad koji je dobio javnu bolnicu i tramvaje koje su vukli konji; drugi grad na svetu (posle Njujorka) koji je dobio električno osvetljenje.
Prelistate li još malo istorijske knjige, biće vam jasno da uopšte nije slučajno što je baš odavde krenula revolucija 1989. godine.

#alex5neverstops #travelblogger #travelgram #traveler #putovanje #romania #rumunija #timisoara #temisvar Istorija je jedan od najomraženijih predmeta za većinu đaka. Zašto? Jer su tokom osnovnog obrazovanja (a i kasnije) većinu terali da bubače godine i samo iste ih propitivali.

A suštinski one su nebitne. Mnogo važniji je kontekst određenih događaja. Kada to znamo, onda znatno jednostavnije tumačimo i sadašnjost.

Jer... istorija se ponavlja, različiti su samo pojavni oblici. Ili što bi Čerčil rekao "... ali svaki put sve više košta". Zato ako ovih dana putujete po Srbiji ili zemljama u okruženju, sa kojima nam je istorija neminovno isprepletana, potrudite se da saznate kontekst važnih istorijskih događaja i nikada ne donosite o njima konačan sud kada čujete/pročitate priču iz samo jednog izvora.

#alex5neverstops #romania #timisoara #visitromania #banat #putovanje #rumunija Neprestana aktivnost utiče na produktivnost.
Kada ljudi nisu u mogućnosti da se distanciraju od posla, postaju manje promućurni, a više cinični.
#zen #picoftheday #ecuador #nature #priroda Život uz granicu je opasan i tvrd.
●
#alex5neverstops #armenia #travelblogger #instatravel #traveler #travelgram #putovanja #jermenija Intiman pogled na jednu od najmoćnijih sila prirode - vodu. 
Vodopad smešten u zapadnom podnožju ekvadorskih Anda nazvan je simbolično Pailon del Diablo. Kada mu se približite shvatite zašto. Voda se sliva takvom silinom da imate osećaj da ispod vas kulja đavolji kazan. 
Ako ste dovoljno hrabri možete da mu priđete i sasvim blizu. Penjete se uz kamene stepenice, zatim čučeći prolazite kroz pećinicu izbegavajući stene i eto vas - tik ispod vodopada. Vi i sirova snaga prirode, oči u oči. Napregnete svaki atom tela da što bolje zapamtite taj trenutak.

#alex5neverstops #travelblogger #traveler #ecuador #putovanje #waterfall #nature #instatravel #travelgram
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

admin

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: