alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Kad može Džastin Biber, što ne mogu ja?!

Justin-Bieber-

Znate da Džastin Biber obožava da vozi segvej?

Ni ja nisam znala sve dok u pretrazi fotografija na Google nisam ukucala segway, a pretraživač mi odmah ponudio “segway Justin Bieber“. Iz čiste radoznalosti krenem da pretražujem kakva je to ljubav po sredi. Zbog segveja, da se razumemo, ne zbog Džastina. Međutim, jedino što sam našla je kako su se Selena Gomez i on pomirili vozeći segvej i kako je on pušio travu opet vozeći segvej. Elem, valjda će se javiti neki dobro obavešteni biliber (možda je ovo pleonazam?!) i otkriti nam o čemu je reč.

Ok, nije sada preterano bitno šta voli Biber, jer što bi rekao Edo Maajka u “Severini”: “da ne mislite da ste prevareni, ova pjesma je o meni“.

Obišla sam pola Evrope i nešto malo sveta, a tek sam juče u Beogradu prvi put vozilasegvej. Da, da, taj što vozi Džastin. Pa šta sam ja gora od njega?!

Super je iskustvo i zato sam želela da ga podelim sa vama.

Verovatno ste i vi viđali električni transporter na dva točka na kome osobe praktično ništa ne rade osim što stoje i drže se za volan. Zapitah se kako je moguće da me ranije nije zaintrigiralo kako li to čudo stoji na dva točka i samobalansira.

Objasnili su mi da u trenutku kada stanete na vozilo pet žiroskopskih senzora i dva akcelerometra počinju da mere promene terena i položaj vašeg tela čak 100 puta u sekundi, brže nego što ljudski mozak misli!

Oprostite, ja sam iz nekih drugih nauka, pa ne mogu baš da prepričam ovo s razumevanjem, ali poenta je da kada mirno stanete na segvej i imate sasvim lagane pokrete on će vas “slušati”. Brzo stičete savršenu ravnotežu, a same kontrole su intuitivne. Lako ih je savladati i posle samo nekoliko minuta bićete spremni za vožnju.

Evo dokaza.

segwaybelgrade1

Preskordiciju, odnosno predosećanje budućih događaja zaista nisam imala. Ovo je ustvari najvažniji detalj jer apsolutno nisam očekivala. Zvuči fantastično, ali nemam objašnjenje ovakvog fenomena :)

Kako reče Dušan, jedan od mojih sapatnika na Seganyway turi: ovo je kao stvoreno za lenje ljude. Samo ako ti ljudi nisu teži od 120 kg, kolika je gornja granica.

Levo i desno sasvim lagano skrećete volanom, dok je dovoljno da se samo malo nagnete, ako želite da ubrzate ili nazad ukoliko želite da se zaustavite. Segvej može da razvije do 20km/h, što znači da ne morate uvek da idete kornjača brzinom, a koliko sam ja mogla da primetim – veoma dobro reaguje na komande. Čitaj: brzo i lako se zaustavlja. To mu, uostalom i ime kaže. Segue znači “glatko preći iz jednog stanja u drugo“.

Koliko sam pročitala, u Americi zbog brzine nije dozboljeno da se segvej kreće po trotoaru, međutim mi kroz Beograd nismo imali nikakvih problema. Naravno – birali smo šire ulice, a tamo gde ima biciklističke staze njome se kretali.

Išli smo uzbrdo i nizbrdo bez ikakvog naprezanja i verovali ili ne – prelazili (na pešačkom prelazu!) preko tramvajskih šina, ivičnjaka i kaldrme, a da gotovo nismo ni osetili. Kažu da je to zbog guma sa niskim vazdušnim pritiskom.

segwaybelgrade

Da ne morate da stojite – zvučalo bi kao ostvarenje crnogorskog sna.

Šalu na stranu, svojevremeno je pokojni Stiv Džobs rekao da će segvej biti veći od personalnih računara, a pojedini biznismeni tvrdili su da će biti važniji i od interneta (ok, oni su možda malo preterali).

Dok smo se vozili centrom Beograda jedan čovek nas je upitao: zar nije pronalazač segveja poginuo vozeći ga? Kada sam došla kući sedoh da proguglam tu priču.

Istina je da je pre tačno četiri godine poginuo Džejms Vilijam Heselden (62), engleski milioner koji je kupio Segway kompaniju, tako što je pao sa litice u reku vozeći segvej.

Njujorčanin Din Kamen je taj koji je pronašao lični električni samobalansirajući transporter na dva točka početkom milenijuma, a svetu ga je predstavio novembra 2001. u Bedfordu, i segvej je samo jedan od njegovih više od 150 patenata.

Više faktora uticalo je na to da segvej ni posle više od deset godina ne opravda epitet potencijalno revolucionarnog proizvoda, ali je svejedno rado viđen domaćin među turistima u brojnim gradovima širom sveta. Najviše za njim posežu oni koji nemaju mnogo vremena za obilazak i žele da sačuvaju noge, mada ima i avanturista koji vole da se vozikaju.

Ako budete u prilici da izdvojite novac za ovakvo razgledanje grada – srdačno vam preporučujem. Biće to dobra zabava.

PS Još jednu zanimljivu priču o vožnji segveja + video klip kako nam je bilo na promo vožnji pogledajte kod Marka na blogu.

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11. September 2014. by in Entertainment and tagged , .

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: