alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Za sve koji ne znaju ko je bio Nušić i za njihove roditelje

branislavnusic

Moram nešto da vam priznam: prva ruka ovog teksta bila je pomalo mračna i bilo je predviđeno da blog post ima naslov “Ne može Saša Popović da voli tvoje dete više nego ti”. Od hejtovanja, kolokvijalno rečeno, nema boljeg poziva na klik. Ali poenta ovog teksta nije samo da kliknete, te je bezveze da posežem za Stanija forama i manipulišem niskim strastima.

Shvatili ste već iz naslova da je reč o anketi Ko je bio Nušić?

Ne znam da li su tog dana na smederevske ulice izašli baš svi koji ne znaju za Alkibijada Nušu i koliko sati je snimana ova anketa, ali pojedini emitovani odgovori su prilično blamantni imajući u vidu da su u pitanju pretežno mladi ljudi, pa čak i studenti, koji su makar kroz školovanje jednostavno morali da se susretnu sa delima ovog pisca.

Za sedam dana ovaj klip pregledalo je više od 125.000 ljudi i, naravno, mnogi su se osetili pozvanim da prokomentarišu slučaj iz Smedereva. Imam slab stomak, te vrlo retko i u doziranim količinama čitam komentare, ali ispod ovog klipa sam ih pogledala letimice. Počev od spominjanja Slobodana Miloševića, Amerikanaca, GMO, pa do Granda i Pinka.

“E ovo se dobija,kada se preterano konzumira Farma, Luda kuća, Dvor, Veliki Brat, Grand šou, Bravo šou, Soraja, Stanija, Pink, Trenutak istine…”

“To su naše nove GRAND generacije. Ovaj snimak me nije začudio jer je naše društvo odavno dotaklo dno, a obrazovanju je suvišno govoriti”

“Sramota je sto nam mediji serviraju Farmu, Velikog Brata, Zvezde Granda, meksicke, turske i holivudske serije”

“Radno vreme je “evropsko” tako da roditelji ni nemaju vremena da se bave svojom decom, puste im igrice, ili oni samo skidaju sa NET-a sve sto stignu”.

Znači, mediji su krivi što mladi nisu iz škole poneli (gotovo) ništa sa časova srpskog jezika? I od kad to mediji imaju primarno vaspitno-obrazovnu ulogu? Od kad roditelji ne stižu od posla da se bave svojom decom – da li je to odgovor? I onda treba Saša Popović i Željko Mitrović da se brinu o vašoj deci?

Da li ZAISTA očekujete da bilo koja vaspitačica, učiteljica, nastavnica, ministar prosvete, član RRA ili urednik novina/televizije može da više voli vaše dete nego vi sami? Da li zaista verujete da bi neki stranac trebalo da ima veći uticaj na njega, nego njegovi članovi porodice?

Ok, ja nemam pravo glasa jer nemam dete, pa ne znam kako je to. Ali imam brata i sestru od 14 i 11 godina, koji su nažalost 1.000 km daleko od mene. Ipak, znam koliko sam sati provela objašnjavajući im zašto ne treba da mrze crnce, zašto možda i oni smrde Marokancima, čestitajući im kada su iskulirali kavgadžiju umesto da “popiju” ukor, pa kada smo u prilici čitajući knjige zajedno sa njima, obilazeći muzeje, slušajući dobru muziku…

Daleko od toga da amnestiram (dela) krivice medije koji objavljuju bezvredne članke, emituju besmisleni program ili puštaju muziku za mučenje životinja.

Ono što hoću da kažem je da svako od nas ima mogućnost izbora.

1. Ako imate kablovsku televiziju – uvek možete da gledate Travel Channel, Animal Planet, National Geographic ili Discovery.

2. Ako imate internet umesto što ćaskate na Facebooku ili neumorno listate 9GAG – uvek možete da saznate ili naučite nešto novo, pogledate TED govor, upišetebesplatan online kurs ili potražite konsultaciju iz oblasti koja vas zanima naHelpouts

3. Ako ste izdvojili 100, 200 dinara za štampu nedeljno – uvek možete da kupite Politikin zabavnik, NIN ili Vreme.

4. Ako ste planirali da kupite knjigu svoje omiljene TV voditeljke – uvek možete da za manje novca uplatite mesečnu članarinu u biblioteci i pročitate makar tri klasika.

nelsonmandela

Znam, znam… u zemlji je raspad sistema. Pa hoćemo li da sednemo i da plačemo, raspravljamo da li je bolja Ceca ili Jeca, likujemo što i Nataša ima kurje oko i pitamo se šta će se desiti u narednoj epizodi “Male neveste” ili da pokušamo nešto da uradimo za sebe, kako bismo imali mogućnost da nam bude bolje?

Ako je Olimpijada, nepismena paorka sa srpske vojne granice, još pre 150 godina mogla svog sina ovako da savetuje, zašto vi onda vašem detetu dozvoljavate da gleda i sluša gluposti?

“Dete moje, ako želiš da pođeš u svet, o kome si toliko slušao na našim poselima, moraš imati još jedan par očiju – oči za čitanje i pisanje. U svetu ima mnogo čega o čemu ne možeš saznati ako ne umeš da čitaš i da pišeš. Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa; znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun večne slave.”

Inače, u slučaju da niste prepoznali citat, taj sin je Mihajlo Pupin – čobanin iz Idvora i predsednika Njujorške akademije nauka.

S obzirom na to da je danas 1. septembar, koji nas mahom najpre asocira na početak (m)učenja, ja vam u to ime preporučujem da pročitate autobiografiju Mihajla Pupina “Sa pašnjaka do naučenjaka” (za koju je, verujem da znate, dobio i Pulicerovu nagradu). Motivisaće vas.

Ukoliko, pak, živite u Beogradu onda bi mi bilo drago da se 13. septembra vidimo na TEDxZemunED, čiji cilj je da se mladi podstaknu na razmišljanje o obrazovanju i promene nešto u društvu u kojem žive.

Da se razumemo, ne može svako da patentira sistem kalemova za dobijanje obrtnog polja, da pronađe lek protiv Amiotrofične lateralne skleroze ili da iskoreni glad u svetu, ali saznanje da ste dali najbolje do sebe – vredno je poštovanja.

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 2. September 2014. by in Entertainment.

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: