alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Facebook stranica za svakog novinara (case study)

Svakom novinaru 24sata.hr u rok službe ide i da ima svoju Facebook stranicu, koju sam administrira na dnevnom nivou. Zašto su se odlučili na ovakav korak i pored već postojećih stranica, kako je sve organizovano i kakvi su benefiti razgovarala sam sa Bojanom Rodikom, community managerom ove medijske kuće.

facebook-journalists

Facebook je pre izvesnog vremena predstavio aplikaciju Paper, čime je još jednom potvrdio svoju neskrivenu ambiciju da zauzme lidersku poziciju među aplikacijama za čitanje novosti. Nasuprot tome, na listi stranica koje mogu da budu verifikovane nisu istaknuti mediji (news/ media/publishing), ALI zato jesu novinari.
fbverified
Među prvima u regionu koji će pored svog imena dobiti plavi bedž mogli bi da budu novinari 24sata.hr. Naime, oni su počev od decembra 2013. krenuli da otvaraju Facebook stranice za svakog novinara. Dobili su ih kako oni koji rade u samoj redakciji u Zagrebu, tako i dopisnici u drugim gradovima. Ukupno ih je otvoreno 100 i mogu se pronaći na posebnoj listi.

Inače, multimedijalna platforma 24sata ima 1.500.000 korisnika dnevno i više od 800.000 fanova samo na glavnoj FB stranici. Poređenja radi – u Srbiji nema medija koji na jednoj stranici ima više od 400.000 fanova.

Bilo mi je vrlo interesantno zašto se ovaj hrvatski medij odlučio na takav korak iz dva razloga:

1. Zato što Twitter smatram mnogo prijemčivijim za korišćenje kada je u pitanju novinarski posao i njegova brzina

2. Zato što su nakon velikih napada zbog referenduma o braku, i smrti Dolores Lambaše, pojedini portali potpuno ukinuli komentare čitalaca, čime su minimalizovali komunikaciju sa čitaocima (što je uzrokovalo pad posete)

Iskrena da budem, nisam baš sigurna da bih momentalno klimnula glavom na spomen ove ideja, ali želela sam da saznam detalje zbog kojih je ekipa 24sata odlučila da preduzme ovakav korak.

“Ideja o otvaranju službenih stranica novinara redakcije javila se kao logičan korak u svetu gde većina informacija u nekom obliku kola putem društvenih mreža. Facebook stranica 24sata jedna je od najkvalitetnijih u Hrvatskoj te spada među naše najjače marketinške platforme, pa smo želeli da deo iskustva koje imamo u nastupu na toj društvenoj mreži `spustimo` i na same novinare. Njihove Facebook stranice predstavljene su im kao alat koji treba da koriste, jer ovde više nije reč o privatnoj sferi ili zabavi već svakodnevnom poslu. Društvene mreže ušle su u sve pore naših života i ignorisanje tog potencijala dugoročno može imati samo negativne efekte”, objasnio mi je Bojan Rodik, community manager 24sata.

Kako sve funkcioniše?

“Novinarima su stranice predstavljene kao alati za obavljanje posla. To znači da je formalno vlasništvo stranice u rukama 24sata, a njima su dodeljene na upravljanje. Novinari su sami zaduženi za sadržaj, dinamiku objava, prezentaciju i komunikaciju – u okvirima koji su u startu dogovoreni i standardizovani od strane redakcije. Prvenstveno su orijentisani na promociju sopstvenih tema i prikupljanje informacija. Isto tako, svoje stranice koriste kada žele da postave pitanje na službenim Facebook stranicama institucija. Takva komunikacija tada nam postaje podloga za novinske članke”.

Šta smatrate da će vam doneti?

“Očekujemo da će nastup novinara putem zvaničnih stranica imati nekoliko benefita. Prvenstveno, želimo da im stranice postanu platforma za interakciju s novostečenim fanovima, odnosno da uđu u aktivnu komunikaciju i raspravu. Nastavno na to očekujemo da će im se stranice s vremenom pretvoriti u nove UGC (user-generated content) kanale – mesta gde će dobijati informacije, ponude priča i fotografija.

Naravno, kao i inače u novinarstvu, držimo se principa zaštite izvora i jamčimo anonimnost. Facebook će takođe koristiti za objavu sopstvenih članaka, kao i promociju sadržaja našeg online izdanja, čime ćemo s vremenom pojačati saobraćaj koji ostvarujemo s ove mreže.

Komunikacija je takođe ostvarena i na samom portalu: u sklopu ovog projekta novinari su otvorili i zvanične profile za komentarisanje na 24sata.hr. Njih koriste kada odgovaraju na pitanja čitalaca i učestvuju u raspravama ili daju dodatne informacije o svojim temama.

U konačnici sve vodi prema izgradnji digitalnog imidža kako naših novinara, tako i same redakcije“.

Na koji način ih promovište?

“Inicijalnu promociju odradili smo kroz naše štampano izdanje, kao i na webu. S vremenom, kad se stranice `izgrade`, najkvaliltetnije ćemo dodatno promovisati putem glavnog Facebook pagea 24sata. Uz to, pojedini novinari uz svoje tekstove na webu počeli su da dodaju i link na svoju FB stranicu, čime omogućavaju čitataocima da ih prate i na toj platformi”, rekao je Bojan, koji u potpisu svog poslovnog maila ima i link ka FB profilu i Twitter nalogu.

Da li su novinari imali dodatnu obuku?

“Kako nisu svi novinari imali jednaku `podlogu` u korištenju društvenih mreža, neki nisu čak ni imali Facebook profil, na početku projekta organizovali smo interne radionice. Poseban naglasak smo stavili na to kako komunicirati sa negativno nastrojenim komentatorima i trollovima. Svu komunikaciju uredili smo internim smernicama, kako bi u svakom trenutku imali prikladan odgovor. Za pomoć u radu takođe su im na raspolaganju naši moderatori, koji u redakciji obavljaju i poslove community managmenta te imaju najviše iskustva s Facebook zajednicama”.

Kakve su prve reakcije?

“Prve reakcije su bile pozitivne. Čitataoci i fanovi pozdravili su ovaj iskorak, a negativnih komentara gotovo da i nije bilo. Naravno, treba uzeti u obzir da su njihove zajednice fanova još uvek relativno male te se većinom sastoje od prijatelja s privatnih profila. No neki su se novinari u većoj meri posvetili svojim stranicama, tako da su prikupili značajnije količine fanova. Takvi su već i osetili UGC potencijal Facebooka te putem svojih stranica dobili nekoliko priča objavljenih u štampanom i online izdanju.

Kako bi dodatno stimulisali novinare na ovu vrstu interakcije redakcija je pokrenula mesečne nagrade za zaposlene, kojima želi da valorizuje njihov nastup na društvenim mrežama. Posebno je zadovoljstvo bilo videti da su se najviše istakli pojedinci koji donedavno nisu imali ni Facebook profile, a kamoli stranice. Time su samo potvrdili da ovaj projekat ima dugoročnu vrednost, te da su društvene mreže, ako se ispravno koriste, danas jedan od elementarnih alata u novinarstvu”.

24satahr

Prema onome što sam videla – do sada su se najbolje snašli sportski novinari Toni Horvat i Andrija Vučković, koji postavljaju i video snimke direktno na FB (svaki novinar je dobio iPhone za rad na terenu), fotografije statistike, poklanjaju fanovima karte za utakmice i komentarišu sa njima. Aneli Kuburaš takođe lepo ide od ruke administriranje stranice.

Kada sam nekim svojim kolegama skrenula pažnju na novi poduhvat 24sata.hr bile su mi interesantne njihove reakcije, ali to će biti tema nekog narednog blogposta.

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29. March 2014. by in Journalism, Social Networks and tagged .

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: