alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Upoznajte našeg novog kolegu novinara, Quakebota

robot

Kena Švenkea (Schwencke) je u 6:25 probudio jak zemljotres u Los Anđelesu. Šta u tom trenutku radi svaki novinar? Dotrči do svog kompjutera. Isto je uradio i Ken, ali tamo ga je čekala već spremna vest. Bacio je pogled i kliknuo “objavi”.

Tako je Los Angeles Times samo tri minuta nakon potresa imao na sajtu vest o zemljotresu jačine 4,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Jedino brži od njega bili su Megan Henderson i Kris Šobl, voditelji jutarnjeg programa na KTLA, samo oni nisu imali detaljnije informacije.

Šalu na stranu. Vest koja se pojavila u tom trenutku na Internetu glasila je:

Plitak zemljotres jačine 4,7 stepeni registrovan je u ponedeljak ujutru pet milja od Vestvuda, u Kaliforniji, saopštio je Američki geološki zavod. Potres se dogodio u 06.25 časova po pacifičkom vremenu u dubini od 5,0 milja.

Prema podacima Američkog geološkog zavoda, epicentar je bio šest milja od Beverli Hilsa, u Kaliforniji, sedam milja od Juniverzal Sitija, u Kaliforniji, sedam milja od Santa Manike, u Kaliforniji i 348 milja od Sakramenta, u Kaliforniji. U proteklih deset dana, u blizini nije bilo zemljotresa jačine 3.0 stepeni i više“.

This post was written by an algorithm. 

Ovu inicijalnu vest napisao je robot Quakebot. Bukvalno.

Ken Švenke nije samo novinar, već i programer. Inspirisan cunamijem u Japanu 2011. godine kreirao je algoritam koji automatski pokreće kratak članak kada se zemlja zatrese. Oslanja se na verodostojne izvore, poput Američkog geološkog zavoda, i ubacuje podatke u gotov tekst. Napisani kod pita i odgovara na opšta pitanja koja bi novinar postavio kada bi pred sobom imao te podatke. Konkretno u slučaju zemljotresa osnovna pitanja bi bila: Kada se to dogodilo? Gde je bio epicentar? Koje je magnitude bio potres? Na kojoj dubini se dogodio?

Navedeni članak nije baš za Pulicera, ali čak i da je pisao najbolji novinar u slučaju udarnih vesti najbitniji su brzina i tačnost. Za uživanje u lepoti pisane reči predviđene su ipak neke druge teme, ne zemljotresi, ubistva i požari. Još pre četiri godine robot je napisao i izveštaj sa utakmice, možda malo oskudan, ali jednako tačan kao i izveštaj sportskog novinara.

Uzgred, do podneva tog dana vest o zemljotresu u LA je ažurirana još 71 put od strane novinara LA Timesa. Dakle u ovom momentu robot-novinar može da služi kao ispomoć, ali ne može da sazna kakva je bila materjalna šteta usled zemljotresa, ode na teren da razgovara sa postradalima ili intervjuiše stručnjaka iz seizmološkog zavoda. Mada… znam i neke ljude koji se bave novinarstvom, a nisu kadri da to urade valjano.

“Na način na koji ga mi koristimo Quakebot je dodatak poslu i štedi nam mnogo vremena. Za određene priče on dobija informacije najčešće tamo gde bi i bilo koji novinar. Moj stav je da robot ne eliminiše ničiji posao, već ga čini zanimljivim”, rekao je Švenke.

Ovaj slučaj podsetio me je na događaj od pre čitavih devet godina kada me je jedan kolega izlazeći iz redakcije zamolio:

“Otkucao sam ceo tekst za onaj rukomet, ti kad se završi samo dadaj rezultat. Moram da idem”.

Začuđeno sam ga pogledala, jer utakmica je POČINJALA za tri sata. Sad tek shvatam koliko je bio ispred svog vremena 🙂

Nije ovo usamljen primer, svakako. I drugi se dovijaju na slične načine u trci sa rokovima ili želji da što pre objave vest. A breaking news su medijska trka na 100 metara, ali bez startnog bloka.

U ovoj trci pobedio je Los Angeles Times, koji je, kad malo bolje razmislim i imao startni blok u vidu robo-novinara. Ovo verovatno neće još dugo usamljen slučaj, među mainstream medijima, jer i drugi programeri širom SAD rade na algoritmima za što savršenije pisanje vesti.

Dok ovakvi roboti ne počnu da se upotrebljavaju i kod nas, redakcijama ostaje jedino da naprave “mustru” nekoliko tipova vesti i da one uvek budu u pripravnosti.

Šta vi mislite?

Advertisements

One comment on “Upoznajte našeg novog kolegu novinara, Quakebota

  1. bednopiskaralo
    24. March 2014.

    Ne znam prosto da li me raduje ili plaši…

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 21. March 2014. by in Journalism.

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: