alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Novinar, pronađi iglu u plastu sena

gaza-children-art

Njujorčani su pročitali tvit da je na istočnoj obali bio zemljotres 30 sekundi pre nego što su ga osetili, a informacija o smrti Osame bin Ladena objavljena je na Twitteru 23 minuta pre zvaničnih vesti i do tada je ukupno bilo 19 tvitova. Čak i prve informacije o nedavnom lančanom sudaru kod Šimanovaca objavljene su na Twitteru pola sata pre nego što su mediji dobili potvrdu vesti.

Dakle, Twitter je oduvek bio mesto gde se nove vesti brzo šire, što je jedan od razloga njegove sve veće upotrebe. Sada je izazov kako među 500 miliona tvitova dnevno pronaći one koji mogu da budu od koristi predstavnicima medija.

Kako naći iglu u plastu sena? Zna Dataminr.

CNN i Twitter su 29. januara obelodanili partnerstvo sa Dataminrom u razvijanju sistema za upozoravanje novinara, što bi trebalo da doprinese bržem i lakšem načinu da ljudi u redakciji pronađu najnovije vesti iz svih delova sveta.

Kada su u pitanju udarne vesti (svaki prevod breaking newsa na srpski mi nekako zvuči nepotpuno), mogu da prođu i sati pre nego što o njima počnu da izveštavaju redakcije. Međutim, sada uz pomoć CNN i Dataminr, Twitter će praktično biti most između onih koji žele da se njihova vest čuje i novinara koji žele da slušaju.

Ovaj startup iz Njujorka je već razvio softver za mašinsko učenje koji koriste trgovci sa Wall Streeta i vladine agencije, a sada je u saradnji sa CNN-om isti prilagodio novinarima.

Dataminr for News obrađuje velike količine podataka sa Twittera i u zavisnosti od prethodno odabranih interesnih tema u realnom vremenu šalje obaveštenja o potencijalnim vestima. Upozorenja mogu da stignu putem desktop aplikacije , e-mail , pop -up , instant poruke i tekstualne poruke. Osim toga korisnik dobija detaljne podatke o poreklu informacija, kao i pouzdanosti izvora koji je na licu mesta.

Tokom ove godine softver će biti dostupan za korišćenje medijskim kućama širom sveta, a njegova cena još nije objavljena.

Tvrde da je ova alatka revolucionarna. Koliko biste joj vi verovali?

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 30. January 2014. by in Journalism, Social Networks and tagged .
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

ForTheWin

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: