alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Gde prestaje novinar, a počinje čovek?

photo credit: New Old Stock

Jedna anegdota sa Fakulteta političkih nauka kaže da na pitanje profesora: “ukoliko bi se našli na licu mesta saobraćajne nesreće šta biste prvo uradili?”, nijedan student nije dao tačan odgovor. Svi studenti su odgovorili da bi se prvo javili redakciji i poslali vest, a ispravan odgovor je glasio: “prvo pružiti pomoć unesrećenima”.

Bojana mi je dala sjajan uvod i moraću češće da je konsultujem, kad već neće da se aktivira na svom blogu 🙂

Elem. Nedavno prerušavanje novinara u sveštenika kako bi ušao u bolnicu gde na aparatima leži Mihael Šumaher ponovo je aktiviralo debatu na temu: gde prestaje novinar, a počinje čovek?

Za mišljenje o tome pitala sam novinare Bojanu Bačić (dnevni list Danas), Predraga Vujića (portal MONDO) i Denisa Kolundžiju (novosadski list Dnevnik).

“Prerušavanje u sveštenika i ulazak u bolnicu je odvratan gest. Jer, čovek se bori za život. Kako li je njegovoj porodici? Aplauz za pokušaj i spretnost, domišljatost, ali ja to nikad ne bih uradio”, rekao je izvršni urednik MONDA Peđa Vujić.

Nije tajna da među nama ima onih koji su “žedni krvi” i koji kao da uživaju kada odlaze u unesrećene porodice. I moram da priznam, iz mog iskustva – pretežno su žene u pitanju.

Pre nekoliko godina jedna mlada koleginica je usred noćnog dežurstva pred svima u redakciji izjavila: “što se ne desi neko ubistvo?! Baš mi je dosadno u redakciji”. Srećom, više se ne bavi novinarstvom.

Bojana se prisetila nedavnog lančanog sudara kod Šimanovaca. Smatra da je tu “najveća odgovornost na medijima koji su se utrkivali u opisima jezivih prizora kao da nije bilo dovoljno samo reći stravična saobarćajna nesreća”.

Velika je zabluda mišljenje da se tragičnost nekog događaja može opisati samo jezivim prizorima pri tome nimalo ne vodeći računa o dostojanstvu žrtava i njihovih porodica. Mislim da tu više dolazi do izražaja znanje odnosno neznanje kako ispričati priču, ne umanjujući njenu realnost a opet zaštiti dostojanstvo na koje ima pravo svaki čovek. Najbolji primer za ovako nešto je kadar u kome se vidi samo patika koja je pronađenja prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka Ivana Stambolića na Fruškoj gori. Taj prizor je uspeo da istovremeno zaštiti dostajnstvo žrtve i njene porodice, a da pri tome prikaže stravičnost ovog zločina”, kazala je Bačićeva.

Predrag kaže da mu je, kao čoveku, najteži novinarski zadatak kada je trebalo da poseti porodicu nakon ubistva ili nesreće.

Novinar treba da izveštava o svemu što vidi, ali mora i da zna kada treba da ostane čovek, kada treba da o’ladi. Ja sam se tom prilikom osetio baš tako. Rekao sam sebi: ne, to neću da radim. Ljudi žale, oplakuju, a ja treba da im priđem i nagovorim ih da pričaju o tome. Nikada se, srećom, nisam našao u situaciji kada se dogodi neka veća saobraćajna nesreća, ali verujem da bih tada zaboravio da sam novinar i pomagao onima kojima je pomoć potrebna”, dodao je Vujić.

“U prvom redu, granica između novinara i čoveka je bezbednost, život. Tome se čak i ne približavam, o tome nema zbora. Ne postoji priča vredna ugrožavanje tuđeg života. Naravno, govorim o svesnoj nameri, ne možeš da kontrolišeš sve, o svesnoj nameri da ugroziš nečiji život ako postoju svest o tome, o toj mogućnosti, a ti i dalje inisistiraš na priči tu imamo novinara koji nije čovek”, istakao je Denis Kolundžija.

pulitzer1

photo credit: Eddie Adams , Saigon 1968.

Ratno izveštavanje je posebna kategorija. Smrt i bolest su nešto što konzumente medija (gledaoce, čitaoce, slušaoce) prilično intrigira, a novinare često stavlja na velike moralne muke.

“Sticajem okolnosti poznajem porodicu koja je doživela pre nekoliko godina da joj jednog člana porodice bolnica greškom proglasi mrtvog. Nakon ovog veoma neprijatnog i bolnog događaja zamolila sam ih da priču objavim u novinama međutim oni su odbili. Iako sam im obećala da njihova imena neću objaviti, oni su opet odbili. Imala sam priču “bombu” i mogla sam na hiljadu načina da ih prevarim, ali nisam više želela da insistiram jer iako sam novinar na prvom mestu sam čovek i znam kako bih se ja ili bilo koji čovek na ovoj planeti osećao da mora uz novine još jednom sve to da preživljava. Tada još mlad novinar previdela sam jednu drugu stvar. Kasnije se ispostavilo da je ova priča zapravo mogla da mi bude trag jednoj mnogo većoj priči koja se tiče takozvane “pogrebne” mafije o kojoj se kasnije mnogo pisalo. Verujem da se svaki novinar u karijeri nađe u ovakvoj situaciji. Danas je najteže i jako je teško odupreti se opštoj gladi za senzacijom“, ispričala mi je @Speranca.

Upravo taj momenat kada nešto znaš, a ne bi trebalo da napišeš jer te je neko “zavetovao” da ćutiš je vrlo nezgodan. Zato na kursevima novinarstva koje organizuju najpoznatiji svetski mediji početnike savetuju da sagovorniku uvek pre samog razgovora uvek kažu:

“Nemojte da mi kažete ono što ne želite da objavim”.

To se često dešava, posebno ukoliko sa nekim već profesionalno sarađujete. Reč pogaze najčešće rukiji.

“Za svakog novinara je najvažnija vest, jer bez nje nema ni dobre priče, a to se jedino računa u novinarstvu. Nijedan urednik vas neće pitati koliko vam je trebalo da “iskopate” i odakle vam. Njemu je potrebna vest! Iako postoje davno utvrđeni etički kodeksi u novinarstvu najvažniji su oni koji nosite u sebi jer nema tog kodeksa koji vas može naučiti da prepoznate granicu kad prestajete da budete čovek, a postajete životnja željna tuđe slabosti i krvi”, poentirala je Bojana Bačić.

———
Etički kodeks novinara Srbije možete da pročitate OVDE.

Advertisements

2 comments on “Gde prestaje novinar, a počinje čovek?

 1. Miljana
  15. January 2014.

  Mislim da Vam nisu dobro preneli tu anegdotu, koliko se ja sećam, pravi odgovor je da ćeš prvo javiti za nesreću redakciji.

 2. Vedrana
  28. January 2014.

  Sećaš se ubistva Bate Bulatovića, pre još malo pa deset godina? Miša i ja smo u to vreme radili u Kuriru, a on je bio vd urednika sportske. “Glavonje” su insistirale da se sportska bavi time na najprljaviji mogući način, Miša je odbio uz rečenicu da je on prvo čovek, pa tek onda novinar. I tada i uvek se slažem sa tim stavom (za razliku od “glavonja” kod kojih je posle bio na “crnoj listi”).

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 12. January 2014. by in Journalism.

Tweets by @alex5rovski

 • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
 • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: