alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Mani se Farme, vidi šta radi Nikola!*

Sećate se priče o malom Nikoli koji prodaje svoje crteže kako bi pomogao nezaposlenoj mami da sastave kraj s krajem? Verovatno ste je pročitali jer ju je neko šerovao na Facebooku ili Twitteru.

Snežana je samohrana majka. Ona i sin žive u prostoriji od 14 kvadrata u kojoj imaju zajedničku sobicu, malu čajnu kuhinju i improvizovano kupatilo. Nikola više od četiri godine, bilo da je leto ili zima, prodaje crteže na ulici. Nekad zaradi 200 dinara, nekad i više. Ima dana kad ne uzme ni dinara, i onda je mnogo tužan.

Ima i onih koji su nakon ove priče uradili nešto više od dubokog uzdaha i mrmljanja psovki na račun države. Zahvaljujući njima Nikolina mama je dobila (dve ponude za) posao, a Nikola pribor za školu, kompjuter i ostvarila mu se najveća želja – da trenira fudbal.

Bilo je dovoljno da u subotu, kada je ova priča objavljena u Novostima, pošaljem jedan kratak mail “Da li možete ovog dečaka da primite u klub da besplatno trenira?” i da od glavnog trenera ubrzo dobijem odgovor: “Naravno da može, biće mi drago da pomognemo!!! Kad god budete želeli možete da ga dovedete!”

Čula sam se sa Nikolinom mamom i dogovor je pao: prvi trening je u utorak, 3. septembra ujutru.

Preostalo je da dečaku nabavimo sportsku opremu. Poslala sam mail s molbom za pomoć osobi koju lično ne poznajem, niti ona mene i dobila odgovor: “… pošto Nikola sutra ima prvi trening danas u toliko i toliko tu i tu ga čeka oprema. On je zaista hrabar i vredan dečak, za primer“.

Ta-na-na-na! Evo Nikole na prvom treningu u FC Atacante, gde sam sigurna da će imati zdravo i dobro društvo.


“Ovo je naš novi član i očekujem da ga prihvatite kao i sve ostale. Nadam se da ste se lepo odmorili tokom raspusta. I znate već: škola je na prvom mestu. Ko ima ispod četvorke ne može da trenira, ja mu to neću dozvoliti bez obzira šta roditelji kažu. Osim toga, morate da pazite na ishranu, jer život vam je naporan”, rekao im je na početku treninga Mihailo, koji ima zarazno mnogo pozitivne energije.

Njegovoj mami caklile su se oči, a Nikola je bio potpuno miran. Kasnije mi je Snežana ispričala koliko on obožava fudbal i da je vrlo povučen. Tek kada sam ga upoznala postalo mi je jasno koliku on petlju i svest ima kada je odlučio da ovako stidljiv prodaje nepoznatim ljudima svoje crteže. Samo da bi pomogao mami. A u decembru puni tek 10 godina.

“Koliko je nenormalno slatko to biće kada je najhladnija osoba na planeti od njega kupila crtež”, verovatno je najupečatljiviji komentar koji sam čula, a bilo ih je pregršt.

Već pri prvom susretu ne možete a da ne “padnete” na njegove krupne i bistre crne oči.

Ipak, ima i onih koji misle da ispunjenje najveće želje jednog dečačića treba iskoristiti u marketinške svrhe.


Upravo ovaj odgovor je dobio moj drug kada je na adresu “renomirane firme u oblasti sportske opreme u svetu” poslao molbu da učine jedno humano delo.

Hvala im na ovakvom odgovoru, jer su one koji su pomogli načinili značajnijim. A ima još ljudi koji će pomoći Nikoli, sa plemenitom idejom javio se čak i naš momak koji studira u Bratislavi.

Želim da verujem da u Srbiji ima mnogo više dece kojima je sa Nikolom zajedničko lepo vaspitanje i zdrav stav, a ne nemaština. Želim i da verujem da je odnos snaga onih koji žele da pomognu i onih koji skrnave reč renomiran upravo ovakav – 100:1 i da je potrebno samo da neko pokrene točak. Uradila je to Nikolina komšinica.

I da se razumemo: nisam ovo napisala da bih se hvalila kako smo mi cool. Ako nakon ove priče jedna osoba pomogne i ulepša dan nekom Nikoli – moja misija je uspela.

______

* Farma nije samo rijaliti, već slika i prilika onoga što ne želimo da budemo. Nikola nije samo dečak, već slika i prilika vrednosti kakve želimo da negujemo.

Advertisements

One comment on “Mani se Farme, vidi šta radi Nikola!*

  1. slucajni
    2. October 2013.

    Bravo Alex5!

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 4. September 2013. by in Entertainment, Persons.

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: