alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Kako je u Guči danju

Prošle godine sam prvi put bila u Guči, ali tokom dana. Sasvim dovoljno da shvatim da to nije moj način zabave i uživanja.

Zanemarimo taj lični stav sada.  Pošteno sam uradila reportažu sa Sabora trubača Guča, koja je objavljena na MONDU 10. avugsta 2012.

Ovo je primer šta novinar može da uradi za dva sata na nepoznatom mestu ako u jednoj ruci drži mobilni telefon i fotografiše, a u drugoj snima sa handy cam.

Dragačevski sabor trubača održava se ove godine 52. put, a poslednjih godina u tom periodu Guču se sjati prosečno pola miliona ljudi. Ipak, ima mnogo ljudi koji nisu početkom avgusta posetili muzički festival, koji se vremenom pretvorio u mnogo više od toga.

Brojni Srbi, ali i stranci s neverovatnim oduševljenjem iz godine u godinu čekaju ovaj sabor. Ima onih koji se i iz Kanade zapute u varošica smeštena u središnjem delu Opštine Lučani i Dragačeva.

A zašto?

Ako slika vredi više od hiljadu reči, ovaj snimak vredi makar dve hiljade.

Mnogi ljubitelji trube, pečenja i alkohola provode ovde po nekoliko dana. Kada padne mrak ovde je, listom svi posetioci tvrde, nezaboravan provod.

Međutim, i tokom dana zvuci trube čuju se sa svih strana. U improvizovanim restoranima smenjuju se kako orkestri, tako i gosti, koje ponegde zabavljaju i oskudno odevene plesačice. One se ne žale na bakšiš, baš kao ni muzičari.

Bez obzira na krizu “pljušte” i “crvene”. A svira se sve od tradicionalnih narodnih pesama, preko starogradske, pa do popularnih stranih numera.

Za ručak zna se – roštilj ili pečenje. Svinjsko staje već oko 900 dinara, a kilogram jagnejćeg pečenja je 1.200. Čaša piva je najčešće 150 dinara. Ali to su cene na tezgama. U restoranima je i duplo skuplje.

Nemojte da se iznenadite ni kada vidite da je porcija pasulja prebranca 350, a svadbarskog kupusa 450 dinara. Čaša soka je skuplja nego u centru Beograda – 220, dok su gazirana pića u limenkama 250 dinara.

Nemojte da se iznenadite ni kada vas ispred mobilnog toaleta (ukupno ih ima osam u nizu) ne baš zavidne čistoće dočeka mlada romkinja i traži vam 50 dinara, bilo za veliku, bilo za malu nuždu.

Neki vreme do početka muzičkog programa na glavnom stadionu koriste se kupaju u bazenu ili reci Bjelici, koja prolazi kroz centar mesta. Drugi se odmaraju ili vesele u kampu, gde ima automobila sa registracijama iz svih gradova Srbije, ali i brojnih stranih tablica.

Orkestri dolaze i ovde. Tako možete zateći neverovatne scene: trojica momaka, od kojih je jedan na haubi automobila, vesele se uz trubače, dok na samo nekoliko metara od njih drugi mladić sakriven pod hladom šatorčića spava u vunenim čarapama.

U pojedinim kombijima, automobilima ili šatorima takođe spavaju čak i čitave porodice. Neki su tu zbog provoda, a neki zbog biznisa.

Apsolutno sve što može da vam padne na pamet prodaje se na tezgama u Guči, a možda će vas najviše iznenaditi super ponuda: pet pari tangi za 100 dinara!

Prodaju se različite majce, šajkače, privesci za ključeve, plastične trube zlatne boje (pravljene naravno u Kini), fantomke sa srpskom zastavom, lažni đerdani, “kajle” sa priveskom u obliku krsta, naočare za sunce uz koje se dobija poklon…

Momak iz Požege pohvalio nam se da za vreme trajanja Sabora proda i po deset komada bušilica, burgija i drugog jeftinijeg alata, što je više nego za mesec dana na lokalnoj pijaci u njegovom mestu.

Stariji gospodin na samom ulazu na kamp prodaje stare kasetofone, radio prijemnike za auto, lampe, punjače za mobilne telefone…

Svako se na svoj način snalazi da iskoristi blagodeti Sabora trubača u Guči.

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 27. July 2013. by in Entertainment, My Work and tagged , .

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: