alex5rovski

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Uticaj #RoyalBaby na Internet zajednicu

Svetske medije preplavile su informacije o rođenju novog princa Ujedinjenog kraljevstva i proteklih skoro 40 sati mogli smo da saznamo o vojvodi i vojvotkinji od Kembridža i njihovom tek rođenom sinu, pa čak i to da su Vilijam i Kejt uz picu proslavili rođenje deteta.
Britanci. Niko bolje od njih ne ume da toliko preuveliča i ogoli neki događaj, a ovoga puta ih je u tome pratio i ostatak planete. Naravno, zahvaljujući novim medijima nije bilo potrebno da čekamo saopštenje na zlatnom štafelaju ispred Bakingemske palate.
Da je Kejt primljena u bolnicu najpre je objavio fotograf Jesal Parshotam.

Nakon toga samo hashtag #RoyalBaby je za manje od 24 sata upotrebljen više od 900.000 puta, a prednjačili su Britanci, Amerikanci, Kanađani, Francuzi i Italijani. Pik je naravno bio nakon što je sa zvaničnog Twitter naloga Clarence House (gotovo u istom trenutku kada i na štafelaju) objavljeno:

O dolasku malog princa na svet objavljivano je 25.300 tvitova u minutu. Ipak, #RoyalBaby u prvim satima svog života nije uspeo da nadmaši Marejevo osvajanje Wimbledona (120.000 tvitova u minutu), kao ni izbor novog pape sa 132.000 tvitova u minutu.

Ako vas baš zanima šta se tvitovalo, to možete da pročitate i ovde.

Interesantno je da su i pojedini planetarno popularni brendovi putem Twittera na sebi svojstven način čestitali rođenje britanskog kraljevića. Coca-cola je u duhu svoje aktuelne kampanje uradila vizual “Podeli radost sa Kejt i Vils”. Britanski ogranak Starbucksa je tvitovao fotografiju na kojoj su njihove standardne čaše sa imenima Vilijama i Kejt i malena čaša bez imena, samo sa krunicom, koja jasno asocira na koga se misli. Magnum je svoje sladolede takođe okitio krunom, a jedan je bio #MiniRoyal.

Kao i tokom Super Bowla, opet se istakao Oreo.

Kada je u pitanju Facebook – informacija o rođenju kraljevske bebe je samo u prvih sat vremena nakon objavljivanja podeljena više od milion puta na ovoj društvenoj mreži. Prema podacima AllFacebook, najviše su o tome govorile žene starosti od 25 do 34 godina.

Bilo mi je zabavo da čitam šta su sve britanski novinari pisali o #RoyalBaby, a pre nekoliko sati objavljena je i statistika o posetama web izdanjima bitnijih britanskih medija, čija dnevna poseta je ukupno povećana za 50%. Tog ponedeljka, 22. jula 2013. korisnici Interneta u UK ostvarili su 94 miliona jedinstvenih poseta ka nekom od news ili media portala! Prethodna najveća poseta zabeležena je u aprilu na dan nesreće na Bostonskom maratonu – 85 miliona. Uzgred, prema podacima Worldbank iz 2013. Ujedinjeno kraljevstvo ima 63 miliona stanovnika.

Tabloid Daily Mail ostvario je rekord sa 10.57 miliona jedinstvenih poseta, što je prema nezvaničnim podacima za milion više od prethodne najbolje posete zabeležene nakon bombaškog napada na Bostonskom maratonu. Samo u satu kada je zvanično objavljeno da je #RoyalBaby rođen Mail Online je imao 1.09 miliona jedinstvenih poseta.
Popularni tabloid je u online izdanju svojim čitaocima ponudio apsolutno sve informacije – od toga koliko košta i kako izgleda prvi “presto” #RoyalBaby, preko detaljnih informacija i fotografija žene koja je pomogla Kejt da se isfenira, našminka i dotera za napuštanje St Mary’s Hospital, pa zatim koju je haljinu nosila srećna majka i šta rade babe i dede malog #RoyalBaby, s posebnim akcentom na tetku Pipu Middleton.

Blog koji je The Mirror radio uživo imao je 1.5 miliona poseta i prema nezvaničnim informacijama to je najbolja poseta do sada.

Kako je i za očekivati poseta tabloidnim medijima je bila duplo veća od one koju su imali tzv ozbiljni mediji, ali su statistički gledano mediji poput Times Online, Financial Times i slični procentualno zabeležili veću rast posete tog dana.

Alko mene pitate The Sun je i ovoga puta pobedio svojom kreativnošću i inventivnošću. Nakon što je objavljeno “It`s boy” oni su logo pretvorili u The Son, a na lutriji će 50 srećnih čitalaca dobiti metalnu ploču koja je korišćena prilikom štampanja ovog posebnog izdanja The Sun, hoću reći The Son. Naravno, sa sve potpisom novog urednika Davida Dinsmorea.

Na njihovom sajtu je i virtuelna knjiga u koju možete da upišete čestitku povodom rođenja prestolonaslednika, zatim facts and figures, name generator i poziv: PLAY our Royal baby related games and print out your own Royal Birth certificate.

Sigurno je da će i narednih dana jedna od glavnih tema na webu biti #RoyalBoy i u to ime, evo jednog zanimljivog citata na koji naleteh na netu: Don’t leave us hanging too long on the name. Our little hearts can’t take it!

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 23. July 2013. by in Journalism, Social Networks and tagged , , , .

Tweets by @alex5rovski

  • RT @Digiday: On Tuesday, Facebook announced it is bringing augmented reality ads to the Facebook news feed and expanding shopping in Instag… 4 days ago
  • RT @startitrs: Prošle sedmice su najavljene potencijalno radikalne izmene načina na koji se određuje i primenjuje paušalno oporezivanje. Pa… 4 days ago

Instagram/alex5rovski

Šta je kula bez priče! Ova datira s početka 15. veka. Beograd je postao prestonica Srpske despotovine pod Stefanom Lazarevićem i baš Istočna ili Despotova kapija bila je glavni ulaz u Gornji grad. Tik uz nju je severna ugaona kula, danas poznata kao Dizdareva kula. Tu je nekada stanovao zapovednik Tvrđave - dizdar, po kome je kula i dobila ime. Rušena i obnavljana nekoliko puta u svojoj 600-godišnjoj istoriji, unutrašnjost kule je adaptirana 1964. i tu je smešteno sedište Astronomskog društva Ruđer Bošković i njegove Narodne opservatorije. Verujem da vam je dobro poznato da su na gornjoj kuli postavljeni teleskopi, ali ipak volim da podsetim: sledeći put kada budete prolazili Kalemegdanom, svratite ovde na "partiju" gledanja u zvezda i maštanje. Posebno spektakularno nebo biće 27. jula kada  će biti potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku i skoro u celini će se videti iz Srbije. #beograd #belgrade #upoznajbeograd #visitbelgrade #istorijskačitanka
Još sumiram utiske nakon prve posete ušminkanom @narodnimuzej. Umesto komentara za sada mi jedino na pamet padaju stihovi Laze Kostića "dve se u meni pobiše sile..." Srećna sam što je širom otvorio vrata, jer zbirka je itekako vredna (i da 10% od ponuđenog vidite i osetite - vi ćete biti bogatija osoba). Suzdržana jer me nije oborio s nogu, jer verujem da treba i može još bolje. Iz sve snage navijam da to bude dom gde ćemo svakom narednom posetom dobiti novo znanje i inspiraciju, ali koji će nas istovremeno podstaći da mi budemo njegovi kreatori, asistenti, saborci, navijači... Posetite ga. I danas. I u subotu kada je od 18h vođena tura (Jasmina je puna znanja i entuzijazma!). I u nedelju kada je besplatan ulaz. Posetite ga kad god. Vredi. #NMBgd #beograd #kultura #umetnost
Kada me pitaju: Kakva je Havana? Kakva je Kuba? Ja kažem: Tvrđava sa ponekim starim topom, okružena uzburkanim morem. 🌊 #alex5neverstops #cuba #havana #putovanja #picoftheday #instatravel #traveler #travelgram
Na fotografiji je poznati rumunski glumac iz TV serije "Ghost Adventures" i iz bolivudskog filma "Singh is Bling". Pojavljuje se još i u britanskom paranormalnom televizijskom programu "Most Haunted Live". Ipak, svetsku slavu je stekao još i pre crno-belih televizora, kao inspiracija Bramu Stokeru za roman "Drakula". Dame i gospodo: Korvinski zamak ili Zamak Hunjadi! Jedan je od najvećih zamaka u Evropi i na vrhu liste rumunskih čuda. Spolja izgleda moćno, posebno iz ptičje perspektive. Unutra je ponajviše jeziv i, nažalost, opustošen. Izgrađen je 1446. godine po nalogu Janoša Hunjadija u gotičko-renesansnom stilu. Neke od kula služile su kao zatvor, a legenda kaže da je na ovom mestu bio zatočen i Vlad Cepeš. Pored kapele iz 15. veka nalazi se bunar dubok 30 metara u koji su po legendi bacani turski zatvorenici. Dakle, život je taj koji piše drame i horor priče. #alex5neverstops #romania #castle #visitromania #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Vrišteće boje na ovoj fotki podsetile su me na tekst koji sam nedavno čitala o Edvinu Lendu i počecima kulture Polaroida, koja je u prvi plan isticala vrednosti kao što su: prodornost, originalnost i kvalitet. Kada je zapošljavao ljude Lenda nisu zanimale konkretne veštine ili zvezdane osobine, već se usredsređivao na to hoće li ceniti iznalaženje inovativnih ideja i posvetiti se misiji. Jedan od najvećih pomaka Polaroida - instant fotografija u boji delo je Hauarda Rodžersa, automehaničara bez ikakvog formalnog obrazovanja, koji se 15 godina mučio dok nije prokljuvio šifru boje. Da se razumemo... daleko od toga da nipodaštavam formalno obrazovanje. Samo smatram da na tome ne treba da se zaustavimo. #istorijskačitanka
Tra-ns-fa-ga-ra-šan! Nije lako da se izgovori, ni zapamti ime, ali ovaj pogled na najlepši put na svetu (tako bar kaže @jeremyclarkson1) zauvek će vam ostati u sećanju. Dok sam prolazila ovim putem setih se jednog povratka iz Trebinja i gotovo rodeo vožnje. Ova nije ni približno takva. Srećom. “Njaaah, vozio sam ja po opasijim putevima, čak i u Srbiji. Mada bih voleo da prođem ovuda zimi“, prokomentarisao je vozač s kojim sam išla. Zaista, ovo nije jedan od Onih puteva zbog koga ćete proklinjati sve što ste pojeli u proteklih 24h. Jeste pun oštrih krivina i strmina, ali je zato okružen neverovatnom prirodom koja više liči na kulise neke od aktuelnih SF serija. Kako se približavate vrhu, to će vam se zenice sve više širiti u pokušaju da prigrabite tu nestvarnu lepotu. Ako odlučite da neki od narednih vikenda iskoristite da posetite ovaj deo Rumunije na mom blogu vas čeka opširan tekst. #alex5neverstops #romania #transfagarasan #traveler #travelgram #instatravel #putovanja #rumunija
Aleksandra Petrovski blog

Digitalni mediji, društvene mreže, lični i poslovni razvoj glavne su teme ovog bloga, uz poneku motivišuću priču.

Југославин блог

Учење кроз авантуру

MilosBlog.com :: web tehnologije i komunikacija

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Piskaralo.com

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Pozdrav Suncu

Kristali, Feng Šui, Astrologija, Joga, Zen

FTW!

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Dragan Varagić Blog

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Istok Pavlović

Novinarstvo u doba društvenih mreža

Ivan Ćosić

Novinarstvo u doba društvenih mreža

%d bloggers like this: